Stilla septemberdagar

IMG_1250Höstdagar. Det är så lugnt och ändå så mycket att göra. Jag har en dröm om att någon gång bli självhushållande på maten jag äter men det är förstås långt dit. Just nu ägnas i alla fall mycket tid åt att ta till vara på allt som växer och som ska sparas till kommande år.

IMG_1253

Det är väldigt mycket hasselnötter i skogarna så på alla plana ytor utom på golvet ligger nötter på tork. Detta uppskattas enormt av katterna som petar ner nötterna på golvet och jagar runt dem tills de tröttnat och vill jaga en annan nöt. Jag får väl skylla mig själv som gett ena katten namnet Hassel.

IMG_1259Det finns mycket gula kantareller efter ett litet uppehåll i mitten av augusti då det var torrt. Nu kommer de i massor och trattkantarellerna är på väg upp.

IMG_1257

Första året med grönsaksodling har varit fantastisk. Rosenbönorna är nog min favorit hittills. Några örter har vi också odlat och av dem blev det örtsalt.

IMG_1261

Tomaterna var gröna ungefär hur länge som helst kändes det som, och när de väl börjat mogna för någon vecka sedan märkte jag hur de helt mogna blev uppätna redan på plantan av någon annan. Mystiskt! Efter noggrann inspektion kom jag fram till att det nog var möss som åt upp tomaterna, så nu skördar jag dom strax innan de är mogna och så får de ligga på fönsterbrädan och eftermogna.

IMG_1266

Spagettipumporna sväller och har fått små sittlappar för att inte ruttna av allt regn.

IMG_1272

Av min syster fick jag i present denna fantastiska tavla. Det är hon som har ritat alla insekter och jag tror att de är i naturlig storlek. Den fick sin plats mellan burksamlingen och luddrummet (där bor allt garn och stickmaskinen).

IMG_1278

 

Ett kommentar till

Kommentarer inaktiverade.