Koftproduktionen 2015

IMG_1452

Jag har sedan nyår tänkt att ta en likadan bild som jag gjorde förra året (den som är header i min gamla blogg), en hög med årets koft- och tröjproduktion och idag var det fint väder och jag var ledig mitt på dagen, så nu blev det av! Till skillnad från förra året staplade jag nu koftorna i ordningen de blev färdiga och det är väldigt intressant att se hur mitt val av färger förändrats. 2014 blev det en hel del gult men det försvann helt 2015. Nu håller blå på att ta över (den första avmaskade koftan 2016 är blå).

Totalt stickade jag 13 koftor och 3 tröjor för hand 2015 (samt 12 på maskin). Fyra av dem är inte med på bilden, nämligen pappas Ranger, Elsas Miette samt en Johan och en Clara till Solkustens Spinnverkstad.

Nerifrån och upp (underst är avmaskad först): Little Wave, Ramona I, Mary Mead, April in Paris, Albion, Acer II, Johan, Ramona II, Kerstin variant A, Kerstin variant C, Kerstin variant B, Emma. Titta in på min projektsida på ravelry för mer information om de olika koftorna/tröjorna. Mönstret till Kerstin kommer förhoppningsvis att släppas nästa vecka och mönstret till Emma (som är den röda koftan jag har på mig i förra inlägget) släpps lagom till syfestivalen i Stockholm i februari.

2015 stickade jag 7 koftor/tröjor jag designat själv och 9 koftor /tröjor som någon annan designat.

2015 blev det
3 koftor/tröjor i Solkustens Spinnverkstads 2-trådiga Gotland
3 koftor i Solkustens Spinnverkstads 2-trådiga Jämtland
2 koftor i Magasin Duetts mohairtweed
2 koftor i Magasin Duetts kashmirtweed
1 tröja i Magasin Duetts supersoft
1 kofta i Cascade eco
1 kofta i mitt egenfärgade angorett
1 kofta i Madelinetosh tosh merino light
1 kofta i Lett-lopi
samt 1 kofta i ett okänt ullgarn.

Årets favoritgarner är Solkustens Spinnverkstads Jämtland och Magasin Duetts mohairtweed.

2015 stickade jag
9 koftor / tröjor på stickor 4 mm
3 koftor på stickor 4,5 mm
2 koftor på stickor 5 mm
1 kofta på stickor 3,5 mm
1 kofta på stickor 3,25 mm

Alla koftor och tröjor är stickade i 100% naturmaterial (hårfiber, framförallt fårull) utom April in Paris som innehåller lite polyamid. Endast Mary Mead är stickad i ett superwashgarn.

Två av koftorna är stickade i handfärgat garn, resten av tröjorna och koftorna är av fabriksfärgat / naturfärgat garn.

Sex av koftorna / tröjorna är stickade i 100% svenskproducerat garn, en kofta är stickad i garn färgat i sverige (hemma), en i isländskt garn och en i ekologiskt garn. För de andra har jag tyvärr ingen koll på ursprungsland.

Alla mina koftor utom Little Wave har fått vintage pärlemorknappar, för det är den finaste sorten jag vet. Little Wave behövde så stora knappar att det fick bli lätta träknappar som inte tynger ner kanten. Pappas Ranger fick också träknappar, han valde dem själv och har helt enkelt inte lika god smak som jag har.

Jag är mycket nöjd med årets skörd! 2016 vill jag att ännu fler av koftorna ska vara mina egna modeller och så vill jag få lite bättre koll på var och hur garnerna jag stickar i producerats.

5 kommentarer till

  1. Wow! Vilken fin hög! De är så fina allihop och jag är så imponerad av allt du stickat. Nu väntar jag med spänning på mönstersläpp.

  2. Sicket inspirerande inlägg! Gillar verkligen statestiknördandet. Tycker att det är intressant det där med favoritgarner och stickstorlekar, varför vissa passar ens handlag bättre än andra. Tänker också att det där med färger går i vågor och det blev verkligen tydligt när du staplat koftorna så här i tidsordning.

  3. Vad otroligt inspirerande att hitta tillbaka till din blogg – jag tror jag har läst Vifflan förut, eller så är det bara att det känns så trivsamt här att jag gör mig hemmastadd på en gång. Jag har nästan helt lämnat stickningen för broderi numera men jag har ett stort nystan i gråmelerad mohair (tror jag) jag fick av någon som börjat sticka men givit upp, och det ligger nu i en låda (till skydd från katten Vifslan – som kallas för Vifflan när en har bråttom) och lockar på mig efter denna läsning.

    Jag tycker så mycket om vad du gör och hur du gör det. Så mycket tanke och kreativitet och medvetenhet bakom garnval och estetik. Det blir vackert och så oerhört genuint. Jag skulle vilja pausa livet ett slag för en kopp kaffe ur emaljpannan, spänt garn från ett nystan som dansar mellan fötterna, och en stunds vila i solen på din bänk.

Kommentarer inaktiverade.