Koftan Kerstin

IMG_2087

Idag släpper jag mönstret till koftan Kerstin! Den blåa här ovan är variant B.

Kerstin är en nätt klänningskofta med flätor i nederkant och runt v-ringningen. Koftan stickas nerifrån och upp i en fiffig konstruktion helt utan sömmar. För ärmarna plockas maskor upp runt ärmhålet. Ärmkullen formas med förkortade varv och ärmen stickas runt.

Välj mellan tre olika varianter: Variant A är midjekort och v-ringningen för den börjar direkt efter flätkanten. Variant A har tre knappar. Variant B är också midjekort men v-ringningen börjar högre upp, efter sex knappar. Variant C är lite längre, har en lätt insvängd midja och åtta knappar.

Material: Till variant A och B: 600(680, 760, 840, 940, 1100), variant C: 760(860, 980, 1080, 1200, 1320) meter av ett garn du får rätt masktäthet med.

Variant A är stickad i Solkustens Spinnverkstads 2-trådiga Jämtland. Variant B är stickad i Magasin Duetts mohairtweed. Variant C är stickad i Solkustens Spinnverkstads 2-trådiga Gotland.

Stickor: 4 mm eller stickor som ger dig rätt masktäthet.

Masktäthet: 20m x 30v = 10 x 10 cm.

Storlek: 77(83, 92, 101, 110, 122) cm runt bysten (plaggets mått).

Mönstret är på svenska och kommer på engelska så småningom.


IMG_2115

Detta är Kerstin, variant A

IMG_2132

IMG_0845

Här ovan är variant C, den lite längre varianten med åtta knappar.

Här under syns den steglösa övergången från knappkant till halskant och den eleganta ärmkullen.

Hoppas att ni gillar Kerstin lika mycket som jag gör!

IMG_2125

11 kommentarer till

 1. Vad betyder siffrorna i parenteserna under rubrikerna Material och Storlek här i bloggen? Strl? Maskor?

  • Under material betyder det antal meter garn för de olika storlekarna. Storleken är cm mätt runt bysten.

   • Och på vilken storlek börjar mönstret? Är 77= XS och 122=XXL? Ledsen för korkade frågor men jag kan ingenting om stickning, ska be svärmor sticka Kerstin och Betula åt mig…har tom beställt nån norskt mjukt merinogarn på postorder… Vilken strl har du på Kerstin C? Vi har rätt lika kroppsform men du är litet bystigare än mig. Mvh A

    • Det är absolut inte korkade frågor! Jag har valt att ha cm-storlekar eftersom jag tycker att det är bättre att en mäter sig själv och funderar över vilken passform en vill ha (men det stämmer att storlekarna motsvarar ca xs – xxl). Jag har själv på mig koftan i stl 101 cm och har 100 cm runt bysten. Lycka till och fortsätt att fråga om det är något som är oklart!

 2. Jag blir bara mer förtjust i denhär koftan för varje gång jag ser den! Den har en diskret charm tycker jag. Det blir nog en C för min del 🙂

 3. Hej!
  Så fina plagg du gör. 🌷
  Jag gillar särskilt den lite längre koftan, Kerstin C.
  Hur kan jag få mönstret till den? Är den svår att sticka?

  Varma hälsningar
  Birgitta

Kommentarer inaktiverade.